keresés a weboldalon

Keszhelyi Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Látnivalók Keszthelyen

LÁTNIVALÓK KESZTHELYEN


1./ Városháza, Gótikus plébániatemplom: Fő tér

Keszthelynek a középkorban két központja volt, a mai Fő tér és a Kastély környéke. A látnivalók többsége ma is e két helyen és az őket összekötő sétálóutcában láthatók. A városnézést kezdjük a Fő téren. Itt található a Városháza, benne a Polgármesteri Hivatal, amelynek alapjai 18. századiak, mai formájában copfstílusú. A tér meghatározó épülete a ferences rendi kolostor és temploma, amely a törökkorban végvárként szolgált, szentélyében láthatók hazánk legnagyobb felületű gótikus falfestményei. A tornyot az 1880-as években építették hozzá, de a rózsaablak eredeti. A templom előtt a millennium évében állították fel az alapító Lackfi István nádor lovas szobrát.

2./ Szentháromság szobor, Sétáló utca, Pethő ház: Kossuth u.

A tér keleti végén áll az 1770-ben emelt Szentháromság szobor. A Fő térről nyílik a Kossuth utca északi szakasza, amely ma Sétáló utca, számos vendéglátóhellyel és üzlettel. A gyalogos övezet épületeinek többsége még a múlt század második felében épült. A Kossuth u. 28. homlokzatán a városcímer jelzi, hogy ez volt a régi városháza. Ma a Goldmark K. Művelődési Központnak és a TOURINFORM Irodának ad otthont. A 22. szám a Pethő vagy Goldmark ház, középkori alapokra épült a 18. században. Itt született 1830-ban a híres zeneszerző. Az árkádos barokk épület udvarán látható a többször átépített, eklektikus stílusú zsinagóga.

 

 

Szentháromság szobor

 

3./ Balaton Múzeum, Helikon emlékmű: Múzeum u. 2.

A Kossuth utca déli részén áll a Balatoni Múzeum arányos neobarokk épülete, amelyben az emeleti állandó kiállításban a Balaton kialakulásával, növény- és állatvilágával, környékének történeti emlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A földszinten van a római- és a középkori kőtár valamint a híres festő, Halápy János emlékszobája. A Fő térről indul a Balaton partra vezető Erzsébet királyné útja, amelynek villái a 20. század elején épültek. Vele határos a város legnagyobb zöldfelülete a Helikon park. Itt található az 1817-1819 között megrendezett Helikon Ünnepségek emlékére emelt Helikon emlékmű, amely a város egyik jelképévé vált.

4./ Dongó-ház: Kastély utca

5./ Rádió és Televízió Múzeum: Kossuth utca 1. és Georgikon utca 2. saroképület

6./ Marcipán Múzeum: Katona József utca 19.

7./ Helikon Kastélymúzeum (Festetics-kastély): Kastély u. 1.

A sétáló utca folytatása a Kastély utca, amely a Festetics kastély főbejáratához vezet. Valaha itt éltek az uradalom alkalmazottai. Az utca képét ezek a paraszt barokk épületek határozzák meg. Ebbe a miliőbe jól illeszkedik az 5. szám udvarán kialakított Párizsi udvar. A Festetics kastélyt 1745-ben kezdték építeni, mai formáját 1884 és 1887 között nyerte el. A 101 helyiséges épület ma múzeum és konferencia központ. Legértékesebb helyisége az 1799-1801 között épült könyvtárterem, amelynek bútorzata eredeti, könyvállománya 86.000 kötet.
16 terem mutatja be a 18-19. századi főúri életmódot, de itt tekinthetők meg a Magyar Nemzeti Múzeum legszebb díszfegyverei és a híres Windischgraetz trófea-gyűjtemény is. A tükörterem az idegenforgalmi szezonban naponta ad otthont koncerteknek. A kastély bejárata előtt látható a család leghíresebb tagjának Festetics Györgynek (1755-1819) a szobra. Az eredetileg 42 hektáros park természetvédelmi terület, francia kertből és számos faritkaságot tartalmazó angolparkból áll.

8./ Szigetfürdő

A Városi strandon a Szigetfürdő máig őrzi a régi építmény körvonalait. A mélyen a vízbe nyúló móló nemcsak a menetrend szerint közlekedő hajók fogadását biztosítja, de kedvelt horgászhely is. A Balaton part hagyományos rendezvénye a július végi borutca, a Balaton környéki borok kulturális műsorokkal fűszerezett bemutatója.

9./ Georgikon Majormúzeum: Bercsényi Miklós u. 65-67.

A sétálóutcán és környékén kívül is számos látnivaló van a városban. A Georgikon u. 20. szám alatt található a Festetics György által 1797-ben alapított Georgikon, Európa első felsőfokú mezőgazdasági tanintézetének eredeti épülete, amely ma szálloda. A hozzá tartozó tanintézeti major ad otthont a Georgikon Majormúzeumnak, amelyben a magyar agrár felsőoktatás történetén kívül gabonatermesztési, szőlészeti-borászati és kocsi kiállítás látható bognár- és kovácsműhellyel. Impozáns látvány a működőképes gőzeke.

10./ Népviseletes Babamúzeum – Panoptikum – Csigaparlament: 8360 Keszthely, Kossuth L. u. 11.

11./ Hotel Hullám, Hotel Balaton, Hotel Helikon

A Balaton parton egyedülálló módon megmaradt a 19. század végén épített Hullám és Balaton Szálló. Az 1971-ben épült Helikon szálló a város legnagyobb szállodája. A város déli részén található a Helikon strand, keleti részén pedig a Libás strand.