keresés a weboldalon

Keszhelyi Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Keszthelyi kórház története

Kórházunk rövid története

  
Intézményünket 1759-ben alapította gróf Festetics Kristóf anyagi támogatásával Fejér György és a városban már akkor virágzó ferences rend tagjai. Az uradalmi kórház, vagy mint a XVIII. és XIX századi írások nevezik: ”Ispotály” kettős feladatot látott el. A betegek gyógykezelésén kívül otthont adott a szegény sorsú, munkaképtelen öregeknek is.

1848-ban a földesúri tulajdonban lévő uradalmi kórház városi tulajdonba került.

1908-ban elkezdték az új kórház építését, mely 1910-re befejeződött, irgalmas nővérek kerültek az intézménybe. Pályázat útján betöltésre került az orvosi állás Dr. Majzer György személyében, akit röviddel munkába állása után igazgató főorvosnak neveztek ki.

1912-ben a megnövekedett betegforgalom miatt a képviselőtestület egy alorvosi állást hirdetett meg, 1913-ban került betöltésre.

1919-ben a kórház szerves részeként tüdőgondozót létesítettek.

1933 -ban igazgató-főorvosnak Dr. Magyary Gerőt nevezték ki.
Az Ö érdeme, hogy az ispotályból kórházat akart és tudott kialakítani, ebben az évben megvalósult a kórházi ügyeleti szolgálat is a 75 ágyra.

1936-ban a Szülészeti Osztály alapjait rakta le Dr. Horváth Zoltán.
Kialakításra kerül az Orr-Fül-Gégészeti Osztály, a Radiológiai Osztály, illetve tovább fejlődik a belgyógyászat és sebészet is.

1944-ben Dr. Liposits Elemér vezetésével önálló Belgyógyászati Osztály kerül kialakításra 44 ággyal.

II. Világháború utolsó napjaiban a kórház épülete szinte teljesen kiégett A harcok befejeződése után a város iszonyatos erőfeszítések árán 1 év alatt újraépítette a romba dőlt intézményt.

1952 mérföldkő a kórház életében: az ágyszám 150-re emelkedett, szervezetileg szétváltak az osztályok, az összdolgozói létszám eléri a 65 főt, gazdasági vezető került az intézménybe.

A kórház ágyszáma 1960-ban 176-ra bővült, városi felügyelet alá került. 1985-ig fokozott fejlődés jellemezte az intézményt, melyet ebben az időszakban dr. Szutrély Antal igazgatott.

1989-ben új épületbe költözött a Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály és Gyermek Osztály, helyükön a felújítást követően kialakításra került a Krónikus Belgyógyászati és Rehabilitációs Osztály.
1994-ben a Sebészeti Osztály, Belgyógyászati Osztály és az Anaesthesiológiai és Intenzív Terápiás Osztály kapott új épületet.

2004-ben a Krónikus Belgyógyászati és Rehabilitációs Osztály beköltözött a központi Ady Endre utcai telephelyre.

2005
évi címzett pályázat eredményeként lehetőség nyílt a kórházi rekonstrukció III. ütemének elkezdéséhez. Ennek keretében kerül sor Sürgősségi Osztály létrehozására, a Központi Gyógyszertár, Patológiai Osztály, Központi Laboratórium, Tranzfúziológiai Osztály és számos szakrendelés új épületben, korszerű körülmények közötti elhelyezésére:

-2007-ben felújításra került az „A” épületben található Krónikus Osztály.

-2008-ban felújításra és átadásra került: januárban a Rehabilitációs Részleg, áprilisban az új „D” épület, mely a szakrendeléseknek ad helyet, illetve novemberben a sürgősségi fogadóhely.

-2009-ben a régi „A” épület felújításai folynak, illetve március 1-től működik az új Sürgősségi Osztály. 2009. júliusától a kórház rendelkezésre áll egy központi telefonszám, melyen munkatársaink az előjegyzéseket könnyebben és gyorsabban intézhetik.