keresés a weboldalon

Keszhelyi Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Keszthely története

KESZTHELY RÖVID TÖRTÉNETE

Keszthely Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton északnyugati végén található. A tó mentén az egyetlen igazi városi és gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező település, ezért méltán nevezik a Balaton fővárosának. Környéke kiválóan alkalmas volt emberi megtelepedésre, hisz éghajlata a Földközi tenger közelsége miatt kiegyensúlyozottabb, az erdők bővelkedtek vadban, a Balaton halban gazdag volt és a föld is termékeny. A Balaton három természetes átkelőhelye Tihany, Fenékpuszta, Balatonhídvég közül a várostól délre található a fenékpusztai. A magas vízállásnál az egy kilométert is meghaladó szélességű átkelőnél már az őskortól kezdődően két, a Dunántúlt diagonálisan átszelő távolsági út keresztezte egymást, így az itt lakók életében mindig fontos szerepet játszott a kereskedelem is. Ezzel magyarázható, hogy a város határa az újkőkortól kezdődően folyamatosan lakott.

Kastély Múzeum

Mi keszthelyiek büszkék vagyunk arra, hogy a Balaton mentén a mi településünk az egyetlen, amelyik igazi városi múlttal rendelkezik. Ezért is tekintjük Keszthelyt a Balaton fővárosának, és igyekszünk ennek a rangnak megfelelni. Területünk hét évezred óta folyamatosan lakott, de a történetére vonatkozó írott források csak 1247 óta ismertek. Ezek arról vallanak, hogy az elmúlt mintegy 8 évszázad során több válságot, nehéz időszakot élt át Keszthely. Ezek közül csak a másfél évszázados törökkort, a 18. századi járványokat és tűzvészeket, az 1850-1860-as, az 1930-as évek és a II. világháborút követő gazdasági válságot említjük.
A szorgalmas és találékony keszthelyieknek köszönhetően a város mindig meg tudott újulni, más fejlődési pályát választani. Így Keszthely kisebb megszakításokkal folyamatosan gyarapodott, szépült. Ennek látható jele a város külső megjelenése, amely több évszázad szerves fejlődésének eredménye. Az épületállomány zöme 19-20. századi, de a legkorábbiak még a 13-14. században épültek. A Festetics kastélyaz ország negyedik legnagyobb, egyben legszebben felújított főúri palotája. Egyedülálló az is, hogy a Balatonparton megmaradt a monarchia hangulatát idéző 19. század végi beépítés. Keszthelyen szinte minden építészeti stílus emlékei megtalálhatók.
Keszthely nemcsak anyagilag, hanem kulturálisan is sokat gazdagodott az elmúlt évszázadok során. Büszkén ápoljuk a Helikon Ünnepségek csaknem két évszázados hagyományát, büszkék vagyunk, hogy Keszthely iskolaváros és 1797 óta rendelkezik felsőfokú oktatási intézménnyel. A városban már 1862-ben megépült az első színházépület, és a 2002-ben felavatott Balaton Színház és Kongresszusi Központ programjai és rendezvényei a helybelieken kívül a környékbeliek és az idelátogatók szórakoztatását is szolgálják.
Keszthely elsősorban az idegenforgalomból él, és ennek alapja a Balaton, amely nemcsak nyáron, de minden évszakban csodálatos. A tó legnagyobb festője, Egry József mondta: „a Balaton a természet örömkönnye”, és ezzel csak egyetérteni lehet.
A városvezetés célja a lakossági igények minél magasabb szintű kiszolgálása mellett az idegenforgalom, ezen belül a minőségi turizmus fejlődésének segítése. 1992 óta kétévenként újra megrendezésre kerül a „Helikon”, amelyen az egész Dunántúlról csaknem 4000 diák mutatja be művészeti tudását. A Balaton Fesztivál az előszezonban kínál kulturális élményt az idelátogatóknak. Nemes burkolóanyagokból megépült a sétáló utca, új épületet kapott a Fejér György Városi Könyvtár, 2000-ben megnyílt a Balaton Színház és Kongresszusi Központ. Eredeti formáját nyerte vissza a Szigetfürdő, kereskedelmi vitorláskikötő épült a „Libáson”. A közeljövőben indul az uszoda építése és egy ötcsillagos szálloda beruházása. Keszthely jó úton halad, hogy megfeleljen a „Balaton fővárosa” címnek.