keresés a weboldalon

Keszhelyi Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Segítse plazmaadással a fertőzöttek gyógyítását!

Önnek egy óra – egy betegnek nagyon nagy segítség: a jelenlegi kutatási eredmények alapján a kórházban fekvő koronavírusos betegek kezelése hatékonyabb, ha a betegek olyan embertársaik vérplazmáját kapják meg, akik már átestek a COVID-19 fertőzésen.

Amennyiben átesett már a betegségen, akkor plazmaadással segítheti a rászorulók felépülését.

 

A KONVALESZCENS PLAZMAADÁS 10 LÉPÉSE

Ha Ön COVID-19 koronavírus-betegségből gyógyult, egészségesnek érzi magát, még nincs 60 éves és kedvet érez a konvaleszcens plazmaadáshoz, akkor a következőket kell tennie:

1.    Gondolja végig, hogy a gyógyulása – vagy ha nem voltak tünetei a pozitív eredményű COVID-19 vizsgálat óta – eltelt-e három hét.
A gyógyulást követően kapott bármilyen COVID-19 elleni oltás nem befolyásolja az alkalmasságot.
2.    Ellenőrizze, hogy rendelkezik-e olyan dokumentummal, ami igazolja vagy alátámasztja, hogy valóban átesett a COVID-19 betegségen:
•    VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY, amelyen feltüntették az „érvényességi időt”, vagy
•    POZITÍV SARS-CoV-2 ANTIGÉN-, vagy PCR-, vagy laboratóriumi ELLENANYAG-vizsgálat (nem gyors teszt) eredménye.
Az „érvényességi idő” csak azoknak a személyeknek az igazolványán szerepel, akik igazoltan átestek a COVID-19 betegségen. Az igazolvány elfogadható az
érvényességi idő lejárta után is,
Nem alkalmas a COVID-19 betegség átvészeltségének igazolására az a VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY, amin az „oltás idejét” adják meg.
3.    Készítse össze az iratait (személyi igazolvány/lakcímkártya/TAJ-kártya/ „érvényességi idővel” rendelkező VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY vagy koronavírus- vizsgálati
eredmény).
4.    Válasszon egy tetszőleges vérgyűjtési helyszínt. Bármelyik vérellátó, vagy kiszállásos helyszín mellett dönthet, bejelentkezésre nincs szükség.
Az OVSz honlapja segít az Önnek megfelelő helyszín     kiválasztásában: https://www.ovsz.hu/hu/ver/veradasok.
5.    Táplálkozzon szokásai szerint, ha gyógyszert szed, ne hagyja abba.
6.    Jelenjen meg a kiválasztott vérgyűjtési helyszínen előzetes mintaadásra.
7.    A minták leadása után más teendője nincs.
8.    Szíves türelmét kérjük munkatársunk jelentkezéséig (telefon/e-mail), aki legkésőbb 10 napon belül tájékoztatja a vizsgálatok eredményéről.
9.    Ha az előzetes vizsgálatok eredményei megfelelőek, akkor munkatársunkkal konkrét időpont és helyszín egyeztetésére van lehetősége a plazma levételére.
10.  Kérjük, jelentkezzen az egyeztetett időpontban és helyszínen plazmaadásra.

Bővebb tájékoztatást a plazmaadásról itt olvashat.

Forrás: https://www.ovsz.hu/hu/hirek/segitsd-plazmaadasoddal-fertozottek-gyogyitasat